Ejer eller generationsskifte?

28. marts 20170

Artikel brag i SN Medier, januar 2017

Hver fjerde uge bringer vi råd og tips til, hvordan du får mere ud af din økonomi, når du investerer og sparer op. Råd og tips er leveret i samarbejde med FinansPlan. I denne uge kigger vi på, hvordan du kommer igennem et ejer- eller generationsskifte, hvis du driver en egen virksomhed.
Kun 3 ud af 10 har en plan – har du?

De kommende 5 år skal ca. 25.000 danske virksomhedsejere gennemgå et ejer- eller generationsskifte. Hører du blandt disse, bør du have en plan for, hvordan processen der ligger foran skal forløbe samt have et overblik over, hvad det vil betyde for din økonomi den dag du overdrager virksomheden.

Ifølge Center for Ejerledede Virksomheder har 7 ud af 10 ikke, eller kun delvist, en plan for, hvordan en overdragelse af deres virksomhed skal foregå. Men planlægning af et vellykket ejerskifte kan tage lang tid, og forberedelsen bør være grundig og startes i god tid i forvejen.
I denne artikel kigger vi på, hvad du bør være opmærksom på ifm. planlægning af et ejer- eller generationsskifte for din virksomhed samt, hvordan du bør forholde dig til din privatøkonomi efterfølgende.

Start processen tidligt men stille
En virksomhed kan næsten altid sælges. Der vil altid være nogle, der er interesseret i dit kundegrundlag eller de indtægtsmuligheder din virksomhed repræsenterer. Så betragt din virksomhed som en aktie, der indholder en værdi du kan indløse – eller i hvertfald skal forsøge at indløse.

At skille sig af med sin virksomhed er mere end blot et salg. For de fleste er det et livsværk med medarbejdere, som man har opbygget en nær relation til. Og for mange er resultatet af et salg samtidig en væsentlig del af, hvad der skal udgøre privatøkonomien resten af livet. Blandt andet af disse to årsager er det vigtigt, at forberede et ejer- eller generationsskifte omhyggeligt og i god tid i forvejen – gerne 5-10 år i forvejen.

For der er mange forhold du skal tage stilling til, hvis du f.eks. ønsker at virksomheden skal drives videre. Da er det vigtigt at finde en køber der har interesse i, at videreføre virksomhedens kultur, struktur og forretningsmodel. Forsvinder disse, risikerer centrale medarbejdere at søge væk, hvilket kan resultere i, at virksomheden risikerer at miste kunder og ofte også vigtige samarbejdspartnere.

Vær diskret om hele planlægningsprocessen for at undgå snak og uro i krogene blandt ​medarbejdere. Det kan medføre utryghed, frustration og ineffektivitet blandt de ansatte, der muligvis vil begynde at kigge sig om efter alternative jobtilbud for at gardere deres fremtid.
Planlæg dit fremtidige økonomiske set-up
Lidt forenklet, kan man sige, at der er to varianter af et ejerskifte af din virksomhed; 1) en løbende overtagelse over mange måneder eller år, og 2) et straks-salg.

Ved en løbende overtagelse har du ofte mulighed for, at være tilknyttet virksomheden samtidigt med, at en ny ejer træder til. Det er ofte som led i en overdragelsesordning med køber, der får mulighed for, at afbetale virksomheden over en årrække. Det ses ofte, at man træder tilbage i en bestyrelsespost med fast årligt honorar, hvor den nye ejer samtidig får glæde af det know-how og de kunderelationer, du har opbygget over en årrække. Den løbende overtagelse giver mulighed for fortsatte lønindbetalinger, som kan række langt ind i pensionsårene.
Ved et straks-salg, afregnes virksomheden straks, og du står pludselig med en pose penge i hånden. Du skal nu til at leve af den gevinst din virksomhed har givet. En gevinst, der bør administreres og investeres bedst muligt for, at optimere dit rådighedsbeløb resten af livet.

Du bør lave en plan ud fra dit kapitalbehov over tid, og herefter tage stilling til, om pengene skal investeres eller blot gemmes på en bankbog. Måske vil du realisere en plan om, at købe en lejlighed i byen til dine børn. Eller tilgodese andre drømme eller ønsker der kræver, at der er penge til rådighed. En finansiel rådgiver kan hjælpe til, at lave en sådan plan, så du får det optimale økonomiske set-up ud fra dine tanker om fremtiden.
Ønsker du at placere dine penge i værdipapirer, bør du skele til din tidshorisont for investeringen. Tommelfingerreglen er, at jo kortere tidshorisont du har, jo større andel obligationer bør du have. Også hér er det en god idé at få vejledning fra en finansiel rådgiver om, hvordan du får forrentet dine penge mest optimalt samt, finde en struktur for din økonomi som pensionist.
For der kan være mange penge at hente, hvis du anvender dine opsparede midler i den rigtige rækkefølge – ofte flere hundrede tusinde kroner. På hjemmesiden ww.nedsparing.dk kan du finde beregningseksempler på, hvor meget du kan få i ekstra gevinst, ved at have en såkaldt nedsparingsplan for din økonomi, når du forlader arbejdsmarkedet. En nedsparingsplan giver dig den optimale rækkefølge for, hvornår du bør bruge af hhv. opsparing, pensioner, friværdi i ejendom, folkepension mv.
Et succesfuldt generationsskifte, hvor den økonomiske gevinst af ens livsværk, og ansvaret for en række medarbejderes
fremtid, bliver sikret til alles tilfredshed
anser vi som en stor og vigtig beslutning og udtryk for, om du kan sove trygt om natten igennem din tilværelse som pensionist. Derfor lander FinansPlans Afkast Barometer denne gang på et 9-tal.​
FinansPlans Afkast Barometer er en uvidenskabelig, subjektiv vurdering, der illustrerer vigtigheden for dit afkast af optimering af et aktuelt område.

Efterlad et Svar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.