Aktieuro! Hvordan bør du forholde dig?

18. maj 20170

Siden nytår har aktiemarkedet taget et dyk. Men hvordan bør du forholde dig til uroen på aktiemarkedet hvis din langsigtede opsparring er placeret i aktier, og bør du overhovedet foretage ændringer i din investeringsprofil?

I forhold til de seneste år er aktiemarkedet kommet skidt fra start i år. Kigger vi på verdensindekset faldt det hele 4,9% på årets fire første børsdage. Og det volatile Emerging Markets, er faldet hele 6,7%. Omkring i medierne ser vi overskrifter om store kursdyk og fortsat aktieuro. Så hvordan skal du tolke situationen og, hvordan bør du forholde dig?

Det er nærliggende at få fornemmelsen, at markederne er på vej ned. Faktum er, at det vi ser på markederne for tiden er skabt af den psykologi, der hersker på aktiemarkederne. Og lige nu er den ”hysteriske kælling” på besøg. Det er hende der overreagerer på alle mulige signaler i markedet og gør, at kursudsvingene bliver ekstra voldsomme.

Den udvikling vi har set siden nytår, hvor kurserne har peget pilen nedad, skyldes primært den afdæmpede økonomiske udvikling i Kina, usikre nøgletal fra USA og en faldende pris på olie. Sidst men ikke mindst klarer store lande som Brasilien og Rusland sig meget dårligt, og det vækker en del bekymring hos investorerne.

Så hvordan skal du forholde dig?

Først og fremmest er det væsentligt at minde dig selv om, at der er tale om opsparing og, at langsigtet opsparing igennem investering i aktier, i modsætning til obligationer og kontanter, har et forventet fornuftigt afkast i forhold til risikoen. Og dernæst, at opsparing igennem aktieinvestering skal ses som en langsigtet aktivitet, hvor der fra tid til anden vil forekomme udsving.

Historisk set vil aktieinvestering altid være en fornuftig opsparing så længe tidshorisonten er lang. Ser vi på afkastet fra C20 index’et tilbage fra 2003 og frem til i dag fremgår det, at index’et, med undtagelse af to år, har præsteret markante afkast i perioden. Hos FinansPlan anbefaler vi derfor vores kunder, at trække vejret dybt, holde hænderne i lommen og lade markederne falde til ro i den kommende tid.

Drag nytte af situationen

Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. Den voldsomme uro på aktiemarkedet, får folk til at tale om og være opmærksomme på deres opsparende investering. De tænker over deres valg. Derfor er det også et godt tidspunkt at føle efter, om du har valgt den risikoprofil der passer dit temperament.Sagen er den, at uro på aktiemarkederne er en naturlig del af den virkelighed vi agerer i. Uro vil forekomme igen i fremtiden. Så brug lejligheden nu, til at vurdere din ordning og den udvikling den har taget siden nytår. Stil derefter dig selv spørgsmålet: ”Det jeg oplever nu, vil jeg opleve flere gange i fremtiden. Kan jeg leve med det?”. Er svaret nej? Gør den aktuelle markedsudvikling, at du har uro i maven og får kaffen galt i halsen? Så bør du overveje at skifte til en investeringsprofil med lavere risiko. Vi anbefaler at du taler med en finansiel rådgiver, der kan vejlede dig omkring din risiko og dit afkastpotentiale.

Bemærk dog, at en omlægning af din investering først bør gøres, når kurserne har rettet sig. Træder du ud af dine aktieinvesteringer nu, risikerer du at realisere kurstab og sælge på bunden.
Som i fortiden vil der også i fremtiden være udsving i kurserne, og komme uro på finansmarkederne, men over tid viser det sig, at opsparerne som hovedregel får et positivt afkast af deres aktieinvestering mv. Det er dog vigtigt hele tiden at føle efter, om man har den rigtige risiko. Vær endvidere meget opmærksom på tidshorisonten for investeringen, altså hvornår du skal bruge disse penge. Vi vurderer derfor vigtigheden til 7 for dit samlede afkast.

Efterlad et Svar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.