Rådgivning vedørende økonomi er ikke altid gratis - Finansplan.dk

27. juni 20170

Hver fjerde uge bringer vi råd og tips til, hvordan du får mere ud af din økonomi, når du investerer og sparer op. Råd og tips er leveret i samarbejde med FinansPlan. I denne uge kigger vi på, hvilken værdi du kan opnå ved at betale for økonomisk rådgivning.

Rådgivning i banken er ikke gratis

Banken er traditionelt dér vi går hen, når vi søger råd til privatøkonomien. Men er det nu en god idé? Din bank, og din bankrådgiver, har naturligvis interesse i, at hjælpe dig med dine økonomiske behov og spørgsmål. Og sender dig heller ingen regning for den tid de bruger på, at flytte rundt på dine penge, eller oprette en ny konto.

Men det er en fejl at tro, at rådgivningen i din bank er gratis. En bank tjener årligt mange tusinde kroner på dig som kunde. I 2015 gennemførte Forbrugerrådet Tænk Penge en test af bankmarkedet og konkluderede, at mange danskere kan spare mellem 8.000 til 12.000 kroner årligt, alene i reduktion af renter og gebyrer – enten ved et bankskifte eller ved en forhandling med egen bank.

Af samme årsag har du formentlig aldrig har hørt din bankrådgiver rådgive dig om:

  • Hvor meget du kan opnå i gevinst ved, at reducere dine omkostninger i banken, eller
  • Hvor meget du kan opnå bvede sig. Skumfen går hen tilst ved at reducere dine omkostninger i bankenov til at Skumfen bevæge sig. Skumfen går hen tilå i gevinst ved, at få en højere forrentning på din opsparing, eller
  • Hvilke attraktive investeringsfonde der findes, hvor du betaler de laveste årlige omkostninger

Den bedste løsning for dig ligger ikke hos én bank

Macintosh HD:Users:frederikmuller:Desktop:escabe:Kunder:FinansPlan:Kreativt:Artikler:Artikelsamling:Art#19:Grafik:Din bank.png I det hele taget har din bank ingen interesse i at rådgive dig om, eller lede efter løsninger til, hvordan du kan sammensætte din økonomi. Dermed får du det bedste afkast og betaler færrest mulige omkostninger. Bankernes rådgivere er trænede produktsælgere, men besidder sjældent den erfaring og det overblik der gør, at de kan rådgive dig om hele din økonomi.

For det er jo ikke sikkert, at de banker der har det billigste lån også er dem, der kan tilbyde dig den mest optimale opsparing. Mange tror, at skal jeg have et lån, så skal jeg også have min opsparing samme sted. Det kan blive en dyr løsning og gøre dig mange 100.000 kr. fattigere. I virkeligheden er konkurrencen gunstig for god dig som kunde. Således vil bankerne gerne låne dig penge, for hér tjener de penge på dig år for år. Men herefter bør du finde ud af, hvem der giver dig de bedste vilkår for din opsparing, din investering osv.

Få adgang til de bedste løsninger via en økonomisk rådgiver

En væsentlig årsag til, at danskere ikke får foretaget en optimering af deres økonomiske set-up er, at det virker kompliceret, uoverskueligt og kedeligt. I en undersøgelse for MyBanker fra 2015 svarer 56%, at de ikke skifter bank fordi de ikke gider bruge tid og energi på det.

Med en økonomisk rådgiver, får du en gennemgang, og en oprydning, i din privatøkonomi. Dermed bliver den så optimal og værdifuld for dig som mulig.

Et væsentligt argument for at kontakte en økonomisk rådgiver er, at deres interesse ligger i, at give dig rådgivning på tværs af de muligheder, der findes på det finansielle marked. I stedet for at være bundet af din banks interesse for indtjening, bliver deres succes målt på, at præstere den bedst mulige rådgivning for dig og din økonomi.

Macintosh HD:Users:frederikmuller:Desktop:escabe:Kunder:FinansPlan:Kreativt:Artikler:Artikelsamling:Art#19:Grafik:Palette.png

Fordele ved en økonomisk rådgiver

En økonomisk rådgiver vil præsentere dig for løsninger til at optimere din økonomi, som er sammensat af flere bankers-, pensionskassers- og forvalteres finansielle produkter. Du får altså adgang til langt større udbud af muligheder for, at din økonomi bliver så god for dig som mulig. Og i mange tilfælde kan en økonomisk rådgiver give dig adgang til produkter, du formentlig aldrig vil kunne identificere på egen hånd.

Har du det som de 56% der ikke gider bruge tid og energi på det, får en økonomisk rådgiver sat fart på processen: hvor og hvordan din økonomi får de bedste betingelser. Du betaler dig, så at sige, fra det komplicerede og kedelige, hvilket er godt givet ud.

En rådgiver skaber det overblik, som er svært selv at danne. Og finder frem til, og præsenterer dig for, de relevante løsningsforslag der eksisterer på markedet. Og i mange tilfælde bliver du ”holdt i hånden” af rådgiveren i overgangsperioden, hvor du ændre på dit økonomiske set-up. Dette sikrer, at du kommer helt i mål.

6 GODE RÅD

  1. Overvej om du har behov. Har du en kompleks økonomi, eller får du aldrig taget dig tid til, at sætte dig ordentligt ind i dine muligheder?
  2. Vælg en rådgiver med tilladelse. På Finanstilsynets hjemmeside, finder du alle økonomiske rådgivere, der er under Finanstilsynets overvågning.
  3. Få et uforpligtende møde. Sørg altid for at det første møde er uforpligtende og gratis, så du kan vurdere dit udbytte inden du betaler for rådgivning.
  4. Vurder erfaring og baggrund. Brug lidt tid på at vurdere den økonomiske rådgivers kompetence for, at rådgive dig om din økonomi. At være økonomisk rådgiver er ikke en beskyttet titel.
  5. Få en aftale på skrift. Når du vælger en økonomisk rådgiver, så start med at få en skriftlig aftale hvor det fremgår, aftalens omfang og den aftalte pris.
  6. Vælg aldrig på prisen alene. Prisen på markedet varierer og er ofte udtryk for, kvaliteten af den rådgivning du modtager og/eller om du modtager en standardydelse, eller en skræddersyet løsning.

Optimering af økonomien

Et tredje argument er, at du med en økonomisk rådgiver, der måler sin succes i dine resultater, vil være i stand til at optimere din økonomi. Dermed får du mest muligt ud af dine penge. Det vil sige, at du ikke betaler unødvendigt høje gebyrer og omkostninger, og du får optimeret afkast på dine opsparinger og investeringer. Desuden opnår du tryghed for, at dit økonomiske set-up er så godt som det overhovedet kan blive i din situation.

I mange tilfælde er det muligt, at betale en økonomisk rådgiver et mindre årligt fee for løbende overvågning af dit økonomiske set-up. Sker der ændringer, der har betydning for din økonomi, fortæller din rådgiver, hvordan du bør forholde dig. Vedkommende kommer pro-aktivt med optimeringsmuligheder til dig i takt med disse opstår på de finansielle markeder.

Vær opmærksom på, at økonomiske rådgivere kan have speciale inden for et område, f.eks. realkreditlån. Andre er generalister, og kan tilbyde en mere holistisk optimering af din økonomi.

Udgiften til en økonomisk rådgiver er betalt på forhånd

Macintosh HD:Users:frederikmuller:Desktop:escabe:Kunder:FinansPlan:Kreativt:Artikler:Artikelsamling:Art#19:Grafik:Beregning.png Måske er det at sætte tingene på spidsen at sige, at udgiften til en økonomisk rådgiver er betalt på forhånd. Men regnestykket går ofte lynhurtigt i plus. Og i lyset af, hvor mMacintosh HD:Users:frederikmuller:Desktop:escabe:Kunder:FinansPlan:Kreativt:Artikler:Artikelsamling:Art#13:Grafik:Barometer_9.pngange danskere der hvert år ikke får taget sig sammen til at optimere deres privatøkonomi, så må disse penge betragtes som årligt tabte gevinster for den enkelte.

Ifølge Forbrugerrådet Tænk Penge er gennemsnitsprisen for en økonomisk gennemgang 6.300 kroner. En efterfølgende årlig abonnement koster typisk 2.500 kroner. Over 5 år bliver den samlede udgift altså 16.300 kroner. Gevinster er anført før skat.

Overblik og tryghed

Et optimeret økonomisk set-up betyder for dig: muligheden for, at få overblik og tryghed i din nuværende og fremtidige økonomi, som kan række helt ind i din pensionstilværelse. Samt en del ekstra penge i gevinst.

På de magelige danske privatøkonomiers vegne er det vores opfordring at få foretaget en økonomisk gennemgang. En gennemgang der ser ud over mulighederne i egen bank, hvor gevinsterne kan være markante. Vi vurderer vigtigheden af at tilknytte en økonomisk rådgiver til dette, til et 9-tal på FinansPlans afkastbarometer.

FinansPlans Afkastbarometer er en uvidenskabelig, subjektiv vurdering, der illustrerer vigtigheden for dit afkast af optimering af et aktuelt område.


Efterlad et Svar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.