Danskernes opsparinger i bankerne bugner - Finansplan.dk

1. oktober 20190

Danskernes opsparinger i bankerne bugner

Hver voksne dansker har i gennemsnit omkring 200.000 kroner stående i banken. Men for mange er det for mange penge. Derfor er det fornuftigt at kigge på, om man kan gøre noget andet med pengene.

Mens svenskerne, finnerne og tyskerne bruger løs af deres opsparing i bankerne, slår danskerne ny rekord i opsparing. Alene det sidste år er danskernes samlede indlån vokset med omkring 54 milliarder kroner til 929 milliarder kroner.

Det viser nye tal fra Nationalbanken for juli 2019.

929 milliarder kroner svarer til, at hver eneste voksne dansker i gennemsnit har omkring 200.000 kroner i banken.

For mange er det for mange penge, mener en ekspert fra Nykredit.

Selv om det kan være rart at have en stor sum penge stående i banken, er det ikke nødvendigvis det mest fornuftige.

  • Der er en buket af forklaringer på det voksende indlån. En væsentlig forklaring er, at renterne i mange år er dykket og dykket, og det har givet boligejerne besparelser på renteomkostninger på deres realkreditlån. Rentefaldet er ikke blevet brugt til stigende forbrug. Det betyder, at bankindeståender vokser måned for måned, siger Mira Lie Nielsen, bolig- og formueøkonom og chefanalytiker i Nykredit.

Hun tilføjer, at der gennem en lang årrække har været udbetalinger af høje udbytter på aktier, som er sat ind i banken.

For tiden er der nok også nogen i det velhavende segment, som har trukket deres penge ud af aktier. De lader pengene stå på en bankkonto for at se, hvad der sker med aktiemarkederne, mener hun.

  • Flere og flere har fået højere løn i en tid, hvor der stort set ingen inflation er. Mange har gradvist vænnet sig til at have mange penge stående på deres konto, bl.a. fordi der skal flere penge til, før de føler sig trygge ved deres rådighedsbeløb, siger Mira Lie Nielsen.

Der er tre komponenter i ens formue. Boligen, de frie midler og pensionsmidler.

Nykredit siger:

Ifølge Nykredit er tommelfingerreglen, at har du mere end to månedslønninger efter skat stående på din konto i banken, og du ikke ser nogen større udgifter, f.eks. til et nyt køkken, lige om hjørnet, vil det både være en god ide og fornuftigt og se, om du kunne gøre noget andet med pengene.

Mira Lie Nielsen anbefaler derfor, at noget af det, man har stående på sin konto f.eks. bliver sat ind på en pensionsopsparing eller investeret i energiforbedringer i boligen.

-Man kan tage fat i sin arbejdsgiver og bede om at få betalt en større del af lønnen end hidtil ind på sin pensionsordning. Og har man ikke en pensionsordning, kan man starte en. Måske kunne man også investere i energiforbedring af sin bolig, så huset bliver billigere at bo i og bliver mere værd, den dag, det skal sælges, siger hun.

Man kunne ligeledes overveje at købe aktier for noget af sin opsparing, mener Mira Lie Nielsen, bolig- og formueøkonom og chefanalytiker i Nykredit.

-Så hvis ens bankkonto vokser måned efter måned, er det en god ide at overveje at ringe til f.eks. sin finansrådgiver, og få et overblik over sine muligheder, siger direktør René Kohlwes fra Finansplan.

Danskernes bankindskud er beskyttet af indskydergarantien, som sikrer værdien af indskud på op til 750.000 kroner, siger økonom Rasmus Kofoed Mandsberg fra Nationalbanken.

Selv om de rekordlave renter betyder, at penge i banken generelt er en rigtig dårlig forretning, har en del danskere altså flere og flere penge på kontoen.

-Enten skal man bruge pengene eller placere dem et andet sted, f.eks. i værdipapirer, siger han.


Efterlad et Svar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.