Dine penge, din interesse

11. januar 20170
Artikel om penge og interesser bragt i SN Medier, januar 2016
Hver tredje uge bringer vi råd og tips til, hvordan du får mere ud af din økonomi, når du investerer og sparer op. Råd og tips er leveret i samarbejde med FinansPlan. I denne uge kigger vi på “penge og omkostninger”.

Hvad der er sparet er tjent
Der er typisk tre områder, hvor der findes penge at spare i en privatøkonomi: 1. boliglånet, 2. traditionelle bank forhold (budgetkonto og kassekredit), 3. Pension og opsparing/formueforvaltning. I denne uge kigger vi nærmere på, hvad omkostningsbesparelser på pensionopsparingen og formueforvaltning kan betyde for din økonomi.Det kan være svært at få overblik over, hvor store omkostninger man betaler for at spare op i sin bank og investere sine penge. Der kan være mange penge tjent ved at finde frem til de steder, hvor det ofte er muligt at reducere omkostninger. Og selv en lille reduktion kan have store konsekvenser.

Transaktionerne spiser dine penge
Udfordringen for mange mennesker er, at det kan være svært at gennemskue de mange ofte skjulte omkostninger, der er i forbindelse med pension og formueforvaltning.I Danmark anvender bankerne traditionelt den samme tilgang når de rådgiver og forvalter deres kunders økonomi. Den kaldes “aktiv forvaltning” og henviser til, at dine penge ofte bliver genplaceret i forskellige investeringer, for at banken kan levere et tilfredsstillende afkast. Hver gang der foretages en genplacering foretages en transaktion, og hver transaktion har en omkostning. Det er altså dyrt at opspare penge i puljer, som genplaceres ofte.

Det er således heller ikke tilstrækkeligt, at vurdere din opsparing ud fra afkast alene. Det er nødvendigt at se på antallet af transaktioner (udgifter) i forhold til afkastet (indtjeningen), for at vurdere om den reelle opsparing er tilfredsstillende.

Få styr på dine omkostninger og få et højere afkast
Det er naturligvis muligt at reducere antallet af transaktioner og derved de samlede omkostninger. Men det kan være svært at få ens egen bank til at anbefale denne løsning da det betyder, at anbefale produkter, hvor de tjener færre penge. Her kan finansielle rådgivere hjælpe med anbefaling af alternative formueforvaltere og opsparingsmuligheder,  hvor omkostningsniveauet reduceres og niveauet for risiko og afkast bevares.
Du kan selv se om du i dag betaler til mange transaktioner, og dermed høje omkostninger. Er der tale om formueforvaltning modtager du en halv- eller helårlig afkast-rapport. I denne kan du under overskriften “Transaktioner” se, hvor “aktiv” forvaltningen har været. Er tallet over 2 pr. halvår, bør du kontakte en finansiel rådgiver.
Er det frie midler, skal du se tallet under dine personlige skatteoplysninger, hvor du kigger under afsnittet “Aktier og investeringsbeviser”. Finder du flere end 4 handler pr. år, bør du kontakte en finansiel rådgiver.

Da opsparing ofte er noget der skal bruges flere år ud i tiden, giver det mening at se på langtidseffekten. Nedenfor kan du se værdien af en besparelse på 1% med udgangspunkt i en investering på 1 mio. kr. og en årlig forrentning på 5,5%.
 Effekten af en ændring på bare 1% i dine investeringsomskostninger er blandt de mest effektive måder at øge dit direkte afkast, uden at ændre din risikoprofil. Derfor vurderer vi dette område til et 8-tal over vigtighed i din økonomi i vores Afkast Barometer.

Efterlad et Svar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.