Fakta om nedsparingslån til ældre

8. januar 20200

Frem til 1. januar 2018 var det ok for realkreditinstitutter at tilbyde alle typer realkreditlån til unge og ældre, der med en høj gæld eller forholdsvis lav indkomst ville købe bolig eller tage lån i friværdien i boligen. Men nye regler sætter stopper for nogle af lånene.

Så nu kan det være vanskeligt for ældre f.eks. at optage lån til nedsparingsformål eller at få omlagt lån med afdragsfrihed til nyt afdragsfrit lån, efter den afdragsfrie periode er udløbet.

Finanstilsynet siger i en vejledning til bankerne og realkreditinstitutterne, at folk skal have tilstrækkeligt rådighedsbeløb til at betale ydelsen på et fastrentelån med afdrag, og at gælden ikke må overstige fire gange husstandens årlige indkomst. Det gælder også for flexlån uden afdrag. Det er heller ikke muligt at optage flexlån med afdrag, hvis rentetilpasningen sker hvert fjerde år eller oftere.

Nogle af de store långivere holder sig ifølge Ældre Sagen sig ret strikt til vejledningen.

Reglerne kan fraviges ved långivning til nedsparingsformål. Realkreditinstituttet skal sikre sig, at salgsprovenuet ved den afdragsfrie periodes udløb vil være tilstrækkeligt til at kunne indfri lånet fuldt ud, og Finanstilsynet oplyser en belåningsgrænse på 60 procent.

Selvom Finanstilsynet giver grønt lys for en fornuftig belåning til nedsparing, kan man ikke være sikker på at kunne låne, da det er instituttet, der fastsætter sine egne regler.

(Kilder: Ældre Sagen og MyBanker)


Efterlad et Svar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.