Kend værdien

1. maj 20170

Billede

Artikel om den rigtige forvalterstrategi bragt i SN Medier, Maj 2016

Hver fjerde uge bringer vi råd og tips til, hvordan du får mere ud af din økonomi, når du investerer og sparer op. Råd og tips er leveret i samarbejde med FinansPlan. I denne uge kigger vi på “Forvalter alternativer og forvalterstrategi”.

Hvem passer på dine penge?

Det er ingen hemmelighed, at mange danskere har svært ved at tage sig sammen til, at gå deres bank engagement efter i sømmene. Flere undersøgelser har vist, at der ofte er penge at spare ved at få bedre forhold i sin eksisterende bank, eller ved et bankskifte.

Når det gælder din investering i opsparing, der skal komme dig til glæde senere i livet, f.eks. når du går på pension, kan mer-gevinsten ved at gennemgå, og optimere, forvaltningen af din formue blive endnu mere markant. For hvem er det egentlig, der passer på dine penge, og gør de det godt nok? Det skal handle om forvalterstrategi.

Denne artikel omhandler, hvordan du kan skabe et stabilt og optimeret ”miljø” for din
opsparende investering, så du opnår et tilfredsstillende afkast, og samtidig kan sove trygt om natten.

Forvalterstrategi: Skab et stabilt miljø for din opsparing

Din langsigtede opsparing skal gerne forrentes bedst muligt, ud fra de penge du løbende lægger til side. Den potentielle forrentning af din opsparing hænger sammen med, den risiko du er villig til at tage.

Penge du skal bruge i fremtiden, bør altid sikres et stabilt miljø, så du opnår den bedst mulige forrentning ift. mulighederne i markedet samtidig med, at du er ikke løber for store risici i opsparingsperioden, og derved undgår at tabe penge.

Din bank vil typisk anbefale en opsparingsløsning ud fra de produkter de selv forvalter. Udfordringen her er, at skabe et grundlag for at vurdere, hvor god bankens anbefaling er ift. alternative løsninger på markedet.

​Som almindelig bankkunde har du adgang til en lang række investeringsalternativer, som din bank ikke nødvendigvis har interesse i at præsentere for dig. Eller sagt på en anden måde: De har kun interesse i, at rådgive dig om deres egne produkter.

Men hvordan finder du frem til, hvor gode de alternative investeringsmuligheder er? Det korte svar er: Ved at sammenligne dem. Det uafhængige analysebureau Morningstar (www.morningstar.dk), sammenligner hver måned alle tilgængelige investeringsafdelingers resultater. Og de giver dem en til fem stjerner vurderet på afkast, risiko og omkostninger. Her kan du få et overblik over, hvilke afkast du bør forvente blandt alternativerne på markedet.

Grundstenen i at skabe et stabilt miljø for forrentningen af din opsparing er, at imødekomme markedernes evige udsving og undgå slagside i din opsparende investering. Derfor bør du sprede din risiko, ved at anvende flere formueforvaltere. Forskellige formueforvaltere investerer efter forskellige strategier, og i forskellige investeringsområder. Og de præsterer forskelligt, afhængigt af markedets og branchernes konjunkturer. Ved at sprede dine investering mellem flere forvaltere, kan du opnå stabilitet i dit samlede afkast, da du ikke kun er afhængig af en enkelt forvalters præstation i din investeringsperiode.


Undgå slagside! Slip for høje omkostninger og manglende resultater. Spred din risiko ved at supplere din bank med andre forvaltere

En finansiel rådgiver kan hjælpe dig med, at finde den optimale sammensætning af forvaltere blandt de alternativer der findes i markedet – inklusiv din eksisterende banks tilbud. Så får du et investeringsset-up, der passer til det afkast du ønsker dig for din fremtid. Samtidig får du en kvalitetssikring af dem, der passer på dine penge indtil du skal bruge dem.

300.000 kroner i mer-gevinst på fire år
Det rigtige valg af forvaltere kan have stor betydning for den gevinst du står med i sidste ende. Forvalteres performance varierer, selv i de enkelte investeringskategorier de opererer indenfor.

Sammenligner vi forskellen blandt to anerkendte forvalter-alternativer fremgår det, at der alene over en 4-årig periode kan hentes en mer-gevinst på 300.000 kroner. Ved at have et løbende optimeret set-up blandt de formueforvaltere du anvender, kan du altså opnå en markant mer-gevinst i dit fremtidige afkast.

Ligger det ikke til dig, at lave løbende optimering af dit økonomiske set-up, kan det være godt givet ud, at betale en økonomisk rådgiver for, at lave en jævnlig gennemgang og anbefaling, og herved styrke dit fremtidige afkast.

At sammensætte formueforvaltere ud fra sin egen forventning til afkast, samt egen risikoprofil, virker for nogle en anelse kompliceret. Men det bør prioriteres højt, da det har markant indflydelse på den sum penge, du har til rådighed senere i livet. I lighed med sidste måneds artikel vælger vi at give et 10-tal over vigtigheden for din økonomi i fremtiden i vores Afkast Barometer.

FinansPlans Afkast Barometer er en uvidenskabelig, subjektiv vurdering, der illustrerer vigtigheden for dit afkast af optimering af et aktuelt område.

Efterlad et Svar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.