Hjælpepakker og rente-nedsættelser skal stabilisere økonomien.

7. april 20200

Massive hjælpepakker og rente-nedsættelser skal stabilisere økonomien og markederne

  • Covid 19 har udviklet sig til en global sundhedskrise med alvorlige konsekvenser for vækst, økonomisk aktivitet og beskæftigelse.
  • Massive hjælpepakker, rentenedsættelser og likviditets- og lånefaciliteter skal dæmme op for det midlertidige økonomiske chok og hjælpe den økonomiske genrejsning.
  • USA har sat renten ned til 0% og både FED og ECB køber ubegrænsede mængder obligationer og tilbyder bankerne lånemuligheder for at holde renterne nede, øge likviditeten og omsætteligheden, samt sikre kreditgivning til virksomhederne og forbrugerne.
  • Medio marts faldt alle aktivklasser tilbage – selv sikre havne som guld, stats- og realkreditobligationer pga. en voldsom efterspørgsel efter kontanter og en kreditklemme. Mere risikofyldte obligationer som højrente virksomhedsobligationer og Emerging Markets statsobligationer er også faldet tungt.
  • Prisen på en indtjeningskrone og risikopræmien ved at holde aktier i stedet for obligationer er steget voldsomt. Risikopræmien er nok reelt steget, men vi mangler det fulde overblik, da vi ikke kender påvirkningen af virksomhedernes indtjening.
  • Som en del af den samlede risikostyring er der løbende blevet reduceret i andelen af risikofyldte obligationer og øget andelen af kontanter i dine investeringsforeninger med blandede mandater (både aktier og obligationer). Aktieandelen er faldet med markedsudviklingen, da vi endnu ikke har rebalanceret.
  • De store danske aktier (Large Cap) har relativt været de store vindere indtil videre i 2020, mens europæiske aktier og ejendomme, samt Emerging Markets aktier har være agterlanterner.
  • Kina er på vej mod en gradvis normalisering.
  • Mange virksomheder er i gang med vaccine- og behandlingsforsøg – de vil kunne gøre en positiv forskel. Derudover ser testhastigheden og -kapaciteten ud til at stige voldsomt i løbet af april, hvorved man vil blive bedre til at inddæmme smitten.
  • Fokuspunkter: Udviklingen i coronavirussen og toldsatser ml. USA og Kina

 

Før vi fik hjælpepakker fra centralbanker og regeringer var det et meget kaotisk marked, hvor alt faldt i pris, da investorerne efterspurgte kontanter. Vi ser nu en stabilisering, så måneden sluttede med kurser lidt over primo 2o19 niveauet.

Aktiemarkederne har været gennem mange kriser før herunder it-boblen, 9/11, finanskrisen og den europæiske gældskrise (2011/2012) i løbet af dette årtusinde. Hver eneste gang er aktiemarkederne kommet tilbage til nye højder, og det samme må man forvente denne gang. Spørgsmålet er som altid, hvor lang tid det tager, og hvor bunden er i det nuværende marked, og hvor mange negative nyheder, der er indpriset i de nuværende kurser. Med et aktiefald på ca. 25-30 % fra toppen, så er der priset mange dårlige nyheder i de nuværende kurser Under finanskrisen var bunden i marts 2009, og det tog ca. 14 mdr. herfra før det tabte var tjent ind igen. Både forbrugernes privatøkonomi og bankernes robusthed ser bedre ud end under finanskrisen. Derudover er hjælpepakker og tiltag større end under finanskrisen. Derfor kommer vi ud på den anden side på et tidspunkt. Aktiemarkedet steg 70 % fra bunden det kommende år fra marts 2009. Så det kan også være ”farligt” at stå kontant. Her mister man med sikkerhed ca. 1,5 % i købekraft (inflation og minus renter) om året, og efterfaringer viser, at man sjældent kommer med på opturen igen.

Generelt er vores anbefaling, at man holder fast i sin nuværende investeringsstrategi, hvis man ikke skal bruge pengene snarest. Mange analyser viser, at det er tid i markedet og ikke timing af markedet, der er afgørende af ens positive afkast.

Markedet kan godt være uroligt en periode endnu, indtil vi får en afklaring mht. tidshorisonten i virusforløbet og de økonomiske konsekvenser.

Alle økonomiske eksperter anbefaler, at man holder hovedet koldt og bibeholder sin investeringsstrategi.

Efter en blød periode fra 2016-19 har de store danske aktier taget gevaldigt revanche i 2020 bl.a. anført af Novo, Coloplast og Ørsted. Derimod har de mindre danske aktier (small cap) fået store klø som alle andre small cap aktier. Markederne efterspørger likvide og omsættelige aktiver og kontanter, hvorved mere risikofyldte aktiver såsom højrente obligationer, Emerging Markets obligationer og small cap er blevet valgt fra. Højrente virksomhedsobligationer er blevet ramt af en højere risikopræmie, mens Emerging Markets statsobligationer også er blevet ramt af faldende råvarepriser og dermed faldende valutaer. Faldene minder om forholdene under finanskrisen. Ud over danske aktier er ”vinderne” indtil videre i 2020 stabile aktier og amerikanske statsobligationer.


Efterlad et Svar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.