Ny ferielov er vedtaget og træder i kraft 1. september 2020

12. april 20190

Ny ferielov giver danskerne 100 milliarder i ekstra opsparing

Folketinget har vedtaget en ny ferielov, der træder i kraft 1. september næste år. Dermed får alle lønmodtagere mulighed får at få en ny pensionsopsparing.

Med den nye ferielov får alle i beskæftigelse mulighed for at få en helt ny pensionsopsparing, som de kan få udbetalt, når de går på folkepension.

Ved overgangen til den nye ferielov, der træder i kraft 1. september 2020, vil alle lønmodtagere sidde tilbage med nogle optjente feriedage, der ikke kan bruges, fordi man er i gang med at optjene feriedage efter de nye regler. Derfor får lønmodtagere indefrosset deres feriepenge for op til fem ugers ferie, dvs. et års feriepenge.

Arbejdsgiverne.

Det er dog op til arbejdsgiverne, om de vil beholde pengene i virksomheden mod at betale en årlig indeksering svarende til lønudviklingen eller indbetale alle medarbejdernes optjente feriemidler på en gang. Pengene kan yngle til den lille pensionsopsparing. De bliver placeret i en fond under Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD), der får navnet Lønmodtagernes Feriemidler.

De indefrosne midler skal forrentes ligesom andre pensionsopsparinger. Pengene bliver udbetalt, når lønmodtageren når folkepensionsalderen eller forlader arbejdsmarkedet. Den nye fond ventes i første omgang komme op på at få en formue på 100 milliarder kroner, som LD investerer. Det puster ekstra liv i Lønmodtagernes Dyrtidsfond, som efter planen ellers var under afvikling.

Det er Lønmodtagernes Feriemidler, der skal holde styr på lønmodtagernes penge og skal sørge for, at lønmodtagerne får udbetalt de penge, de har krav på. Den nye ferielov kommer i kølvandet på et EU-direktiv.

September 2020

Fra den 1. september 2020 får alle lønmodtagere lov til at holde feriedage i takt med, at de optjener dem. Den nye lov er især en fordel for nyuddannede. De skal nemlig ikke vente i op til halvandet år, før de kan starte på at holde betalt ferie. I dag er der en tidsmæssig forskydning i forhold til, hvornår man optjener ferie med løn, og hvornår man må afholde den. Der optjenes lidt mere end to feriedage hver måned i løbet af året fra 1. januar til 31. december. Man optjener altså ferie i kalenderåret. Det betyder, at optjent ferie først kan afholdes året efter fra 1. maj og 12 måneder frem.

Med den nye lov optjener lønmodtageren også lidt over to feriedage om måneden. Med feriepenge optjent i for eksempel i februar kan man starte med at holde allerede i måneden efter i marts. Konsekvensen er først og fremmest, at nyuddannede som med den eksisterende ferielov ikke må vente i lang tid, før de kan begynde at afholde ferie. Lønmodtagerne kan med andre ord fortsætte med at holde ferie som hidtil. Samtidig kan de få indbetalt penge på en pensionsordning, som de er sikre på at få tilbage.

LD har forvaltet indefrosne dyrtidsportioner tilbage fra 1980 og forvalter i øjeblikket en formue på 39 milliarder kroner for 600.000 medlemmer.


Efterlad et Svar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.