Risiko ved forrentning af frie midler

25. juni 20170

Frie midler og risikoen ved forrentning af de de frie midler

Artikel #18: Om forrentning

Hver fjerde uge bringer vi råd og tips til, hvordan du får mere ud af din økonomi, når du investerer og sparer op. Råd og tips er leveret i samarbejde med FinansPlan. I denne uge ser vi på, hvilken risiko der følger med, at placere dine kontante midler andre steder end i banken, hvor du i dag ikke får nogen forrentning.

Danskernes kontanter forsvinder

I en tid hvor bankerne ikke kan tilbyde forrentning på kontant indestående, udhules danskernes kontante formue stille og roligt, i takt med inflationen tager til. Økonomiske eksperter har svært ved at begribe, at danskerne tillader deres penge stå hen uden forrentning. For jo mindre man allerede har lagt sig på dødslejet, vil tiden altid arbejde for en forøgelse af formuen, så længe man har sikret sig forrentning. Det gælder både for private med penge på bankkontoen og for dem, der har kontanter stående i et selskab.

Men hvorfor gør danskerne ikke noget? Skyldes det uoverskuelighed ved at skulle flytte sine penge? Eller bliver danskerne stoppet af frygt for den risiko der følger med, at have pengene placeret andre steder end i banken? For der er vel en risiko, eller?

Det korte svar er: Risikoen skal du ikke være bange for. Der findes mange alternativer til din bank, som vil forrente dine penge stabilt og attraktivt. Og den lave risiko der måtte følge med, bør ikke stoppe dig i, at sikre dig en fornuftig forrentning af dine penge.

Begrebet ”risiko” er misvisende

Der tales i flæng om begrebet risiko ifm. placering af penge og frie midler i forskellige investeringsmuligheder på markedet. Men hvad dækker begrebet risiko over og, hvad er egentlig lav– og høj risiko?

Høj risiko er udtryk for placering af dine penge, hvor udsvingene i afkast er store, som på f.eks. aktiemarkedet.

Lav risiko er udtryk for placering af dine penge, hvor udsvingene i afkast er små, som på f.eks. i banken eller statsobligationer.Macintosh HD:Users:frederikmuller:Desktop:Placeringsformer.png

Derfor giver det mening, at udskifte begrebet risiko med udsving. Det handler, med andre ord, om, at placere dine penge sikkert, hvor forrentningen er fornuftig og udsvingene acceptable.
Og frem for at skelne mellem placeringer i porteføljer af aktier og obligationer, skal du sikre at de, der skal passe på dine penge fremover, kan levere et stabilt og trygt ”miljø” for forrentningen af dine penge.

 

Tag stilling til din tidshorisont

Din tidshorisont er vigtig da den vil påvirke, i hvilken grad du er følsom overfor udsving. Kan du undvære din kontante beholdning i lang tid fremover, kan du tåle perioder med større udsving, og derved også opnå højere forrentning.

Foretag et performance-tjek

For mange er banken den sikre havn, hvor indbyrdes kendskab mellem bankrådgiver og kunde over årene, Macintosh HD:Users:frederikmuller:Desktop:Performancetjek.pnggiver økonomisk tryghed.

At inddrage andre til at passe på, og forrente, dine penge, kræver et gennemkig af, hvordan den aktuelle udbyder har præsteret historisk.

Det er væsentligt at danne sig et overblik og sikre, at den aktuelle udbyder, man vil lade forvalte sine penge, har kunnet performe forsvarligt over en årrække, og derved skabe sikkerhed for dit fremtidige afkast. I et sådan performance-tjek får du samtidig et klart billede af, hvilke udsving du kan forvente fremover.

Sørg for juridisk sikkerhed

Når du flytter dine kontanter ud af din bank, skal du være opmærksom på, at de juridiske forhold kan ændres. Afhængigt af, hvilket placeringsalternativ du vælger bør du undersøge, hvilken aktuel lovgivning der er gældende og, hvordan dine penge er sikret imod evt. tab.

Fire ting at huske på

  1. Placeringsform; store udsving er lig stor usikkerhed, små udsving er lig stor sikkerhed
  2. Tid; hvor lang tid kan du undvære din penge
  3. Performance-tjek; foreligger der en forsvarlig historik bag en alternativ udbyder
  4. Lovgivning; hvordan er dine penge sikret ved en placering af dine penge hos en alternativ udbyder?Macintosh HD:Users:frederikmuller:Desktop:Udsvingsindex.png

F.eks. opererer pensionsselskaber under en meget stram lovgivning, da de administrerer en markant del af den danske befolknings økonomi. Dette kan man fra politisk side ikke  tillade at sætte over styr. Andre, f.eks. formueforvaltere, kan have mere liberale rammer at arbejde indenfor, som kan stille dig og dine penge ringere ift. tab eller sågar konkurs.

Selv lav risiko er guld værd for dine kontanter

Der er mange penge at tjene ved at vælge et alternativ til din bank, når det gælder placering af dine kontanter. Selv placeringer, hvor udsvingene er små, vil gøre en positiv forskel for din økonomi. Og fremfor alt undgår du, at dine penge forsvinder.

Et godt råd er, at bruge en finansiel rådgiver til at finde alternativer til at placere kontanter i din bank til 0% afkast. Det er hurtigt tjent hjem. En finansiel rådgiver vil også kunne vejlede dig om, hvor store udsving du bør have ift. din tidshorisont.

Mulighederne på markedet er til at få øje på, uMacintosh HD:Users:frederikmuller:Desktop:Skærmbillede 2017-04-18 kl. 10.09.18.pngden at gå på kompromis med risikoen for, at du taber dine penge. Så det er dumt at lade være.

En fornuftig forrentning af kontante frie midler er lig en sund økonomi. Og en sund økonomi udløser naturligvis et 10-tal på FinansPlan’s afkastbarometer.


Efterlad et Svar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.