Vælg den rigtige formueforvalter

7. maj 20170

Billede

Artikel om den rigtige formueforvalter bragt i SN Medier, Maj 2016

Hver fjerde uge bringer vi råd og tips til, hvordan du får mere ud af din økonomi, når du investerer og sparer op. Råd og tips er leveret i samarbejde med FinansPlan. I denne uge kigger vi på “Valg af formueforvalter”. 

Mange danskere sparer hvert år op via pension og/eller eget holdingselskab. Penge der skal anvendes til at betale terminerne og forsøde livet, når arbejdsmarkedet forlades og alderdommen skal nydes.

Der er imidlertid god grund til at orientere sig om, hvordan denne langsigtede opsparing forvaltes, da der kan være mange penge at hente ved at have en god forvalterstrategi, hvor afkast opretholdes, og omkostninger og risiko minimeres.

I denne artikel kigger vi på, hvilke overvejelser du skal gøre dig, hvis du vælger at få din opsparing forvaltet samt, hvilke muligheder du har på markedet i dag

Hvordan vælger jeg formueforvalter?

Har du i dag en pensionsopsparing eller har du valgt at investere en del af din opsparing gennem din bank, så har du principielt allerede en forvalter. Din bank kan tilbyde dig en lang række opsparings- og investeringsprodukter, som de varetager forvaltningen af. Spørgsmålet er, om din nuværende forvalter gør det bedste for dig.

Morningstar er de private investorers portal. På www.morningstar.dk kan du finde vurderinger og ratings af alle danske forvaltere og se, hvem der klarer sig bedst og dårligst. Det er i sig selv et interessant udgangspunkt. Men du bør være opmærksom på flere ting, bl.a.:

  • Hvem er det, der personligt forvalter og tager sig af dine penge?
  • Hvordan ser afkast historikken ud hos forvalteren?
  • Hvor hyppigt handler forvalteren?

En forvalter, der handler hyppigt, kan have et attraktivt afkastniveau. Men med mange handler følger også mange transaktionsomkostninger, hvilket kan have stor effekt på dit reelle afkast – afkastet minus omkostninger.

Forvalterrisikoen og fordele ved en forvalter

En ting du også bør være opmærksom på, ved forvaltning af din opsparing, er spredning af din risiko. Den såkaldte forvalter-risiko. Hér er det en god idé at vurdere risikoen hos din nuværende forvalter – eksempelvis din bank – kontra anvendelsen af flere forskellige forvaltere.

Ved at vælge flere forvaltere opnår du fordelen af, at kunne nyde gavn af flere af de bedste forvalteres afkast. Samtidig sprede din opsparing på forskellige forvalterprofilers investeringsområder. Tilsammen vil du herigennem kunne reducere din risiko for tabt afkast. Alt sammen under hensyntagen til et acceptabelt samlet omkostningsniveau.

Det kan være en god idé at få hjælp fra en finansiel rådgiver, som kan foretage en objektiv vurdering af din nuværende forvalters præstation, sammenholdt med alternative muligheder på markedet for forvaltere. En finansiel rådgiver vil også kunne hjælpe dig med, at få lagt en forvalter-strategi, der tager højde for risiko, omkostninger og ønsket afkast.

Det rigtige valg er mange penge værd
Det viser sig historisk set, at det er en rigtig god idé, at få lagt en langtidsholdbar strategi for forvaltningen af sin langsigtede opsparing. Den væsentligste årsag hertil er, at omkostningerne ifm. at foretage ændringer i investeringer, i jagten på opretholdelse af et højt afkast, ofte udhuler gevinsten.

Tommelfingerreglen er derfor: Få årlige transaktioner er lig få omkostninger, hvilket betyder en mer-værdi til dit samlede afkast.


​Det er mange penge værd, på den lange bane, at træffe de rigtige valg. Beregner man formueforøgelsen ud fra en årlig forrentning på f.eks. 5,5%, ved en investering på 1 mio. kr., og med en merforrentning på blot 1%, vil du have godt 1 mio. kr. mere til rådighed om 25 år. Forestil dig, hvor meget den samlede formueforøgelsen vil være, hvis du oveni sparede 1% i omkostninger i samme periode. Et emne som vi afdækkede i en tidligere artikel.

Højeste prioritet

Valget af formueforvalter bør altid have den højeste prioritet i planlægningen og vedligeholdelsen af din langsigtede opsparing. Grundlæggende handler det om dit valg af, hvem der personligt passer på dine penge til den dag du vælger at gå på pension. Det er et forhold, som bør vælges med omhu, og som med fordel kan gøres med hjælp fra en finansiel rådgiver. Gevinsten og trygheden ved valg af den rigtige forvalter-strategi vælger vi at give et rent 10-tal over vigtighed i din økonomi i vores Afkast Barometer.

FinansPlans Afkast Barometer er en uvidenskabelig, subjektiv vurdering, der illustrerer vigtigheden for dit afkast af optimering af et aktuelt område

Mergevinst ved de rette forvaltere

​I næste artikel vil vi vise dig et eksempel på, hvordan du på blot 4 år kan opnå en mergevinst på over 300.000 kr. Blot ved at vælge de rigtige forvaltere. Og vi vil præsentere dig for de mulige alternativer på forvaltningsmarkedet. Bl.a. om du som kunde oplever en høj grad af inddragelse i selve investeringsstrategien, og sidder på samme side af bordet som din formueforvalter. Det kan have interessante fordele for dig. Og for din langsigtede opsparing. Det er jo dine penge det handler om.

Efterlad et Svar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.