Pensionstjek: Vis din pension kærlighed

24. oktober 20170

Artikel #23 om pensionstjek

Hver fjerde uge bringer vi råd og tips til, hvordan du får mere ud af din økonomi, når du investerer og sparer op. Råd og tips er leveret i samarbejde med FinansPlan. I denne uge kigger vi på et begreb, der bliver mere og mere populært nemlig ”Pensionstjek”.

Vis din pension kærlighed, og den vil gengælde det mangefold

Det er ikke nyt, at banker og pensionsselskaber råber højt i kor om pensionsprodukter til danskerne. Og for langt størstedelen af os, som de taler til, er pensionsprodukter – og pension i det hele taget – lige så kedeligt og kompliceret at forstå, som at sætte sig ind i stokastiske variable.

Men du kan komme til at fortryde, hvis dit forhold til din pensionsopsparing forbliver et fjernt bekendtskab igennem din tid på arbejdsmarkedet. For en dag vil den blive en påtvunget bedste ven, som vil komme til at fylde meget i din hverdag.

Slå til, inden det er for sent

Den dag du forlader arbejdsmarkedet, og ikke længere modtager en fast månedsløn, så er det din pension der skal forsøde din tilværelse resten af livet. Til den tid er det for sent at gøre nogle væsentlige tiltag der kan sikre, at du har et tilfredsstillende rådighedsbeløb at leve for. Det skal du sikre i god tid forinden.Macintosh HD:Users:frederikmuller:Desktop:escabe:Kunder:FinansPlan:Kreativt:Artikler:Artikelsamling:Art#23:Grafik:Optimer.pdf

Det giver derfor god mening, når banker, pensionsselskaber og finansielle rådgivere forsøger at råbe os op med, hvad der for en gang skyld er et vigtigt budskab: Få lavet et pensionstjek – det giver overblik og ro i sindet. Har du stadig nogle år tilbage på arbejdsmarkedet kan du nemlig nå, at tilrettelægge din pension. Dermed har du mange flere penge at leve for, den dag du forlader arbejdsmarkedet. Så gør dig selv en tjeneste, og giv din pensionsopsparing lidt opmærksomhed fra tid til anden. Det kommer dig selv og dine nærmeste til gode i fremtiden.

Tre aha-oplevelser med et Pensionstjek

Hvis uro i sindet samt tanken om en tilværelse som pensionist med unødvendig stram økonomi ikke kan få dig op af stolen, er det muligt, at der skal andre argumenter til. For et er målet om økonomisk tryghed den dag du forlader arbejdsmarkedet. Et andet er at sikre, at du får det optimale ud af dine penge, mens du sparer op. Det kan et Pensionstjek bl.a. svare dig på.

Du bør som minimum få svar på tre ting, hvis du får lavet et Pensionstjek:

1) Din nuværende totale opsparing – både fra det offentlige, og fra din nuværende og evt. tidligere arbejdsgivere. For mange danskere er dette et mørketal, der giver uro i maven, når de tænker på det. Hvad har jeg egentlig optjent, og hvad har jeg behov for?

MED ET PENSIONSTJEK FÅR DU AT VIDE:

  1. Hvad du har sparet op på samtlige dine pensioner til dato.
  2. Om du betaler for høje omkostninger og får for lavt afkast.
  3. Om sammensætningen af pensioner er den rigtige for dig.

I tilfælde af, at du ikke planlægger væsentlige ændringer i din arbejdssituation, kan du også få at vide præcist, hvilket beløb du har til rådighed den dag du planlægger at gMacintosh HD:Users:frederikmuller:Desktop:escabe:Kunder:FinansPlan:Kreativt:Artikler:Artikelsamling:Art#23:Grafik:Pensionsformer og udbetaling.pngå på pension.

2) Om du betaler du for høje omkostninger og, om du får nok forrentning af din pensionsopsparing. Ja, pensionsselskaberne skal jo tjene penge, og det gør de på dig og deres mange kunder. Det kan være vældig svært at finde frem til, hvilke omkostninger du betaler for din pensionsopsparing. Betaler du mere eller mindre end, hvad der er rimeligt? Er du havnet på den dyre hylde, og betaler for høje omkostninger? Så går du glip af mange penge, som kan påvirke din pensionsøkonomi negativt.

Ligeledes kan det være svært at vurdere, om den forrentning din pensionsopsparing har år for år er tilfredsstillende. Går du glip af et enkelt procentpoints forrentning over en årrække kan det betyde, at du vinker farvel til mange hundrede tusinde kroner til din pensionstilværelse.

3) Om du har den optimale pensionsopsparing og, hvis du har flere opsparinger, om sammensætningen er den rigtige i forholdt til dit nuværende livsstadie.

Ligesom æggene og kurven, er det en god idé, at sprede sin opsparing mellem flere typer opsparing. Så er du ikke så følsom overfor f.eks. offentlige reguleringer overfor pensionsselskaber eller andre udefrakommende forhold, som kan påvirke din opsparing. Samtidig kan du opnå skattefordele og en bedre ”langtidssikring” af dine din pensionsøkonomi. Dette sker ved at kombinere indbetalinger til flere typer pensionsopsparing.

Tjen mange penge på et simpelt pensionstjek

For dig der stadig har en årrække tilbage på arbejdsmarkedet, kan en indsats overfor at optimere din pension allerede i dag, give dig mange ekstra penge til at forsøde pensionstilværelsen med. Hér gælder rentes rente effekten, der vil gøre din opsparing eksponentielt større, jo tidligere du kommer i gang.Macintosh HD:Users:frederikmuller:Desktop:escabe:Kunder:FinansPlan:Kreativt:Artikler:Artikelsamling:Art#23:Grafik:Mer-gevinst.png

Blot et enkelt procentpoints forskel i omkostninger og i afkast, sammen med en optimeret plan for udbetaling af dine opsparinger, kan give dig mange hundrede tusinde kroner ekstra at leve for den dag, du beslutter at nyde dit otium.

Så sænk paraderne et øjeblik, og giv dig selv den kontante gave det er, at få tjekket din pension. Det er simpelt og tager ikke meget af din tid. Højest et par timer. Men gå udenom din bank eller pensionsselskab. De kan ikke hjælpe dig med at minimere omkostninger, og vil kun forsøge at sælge dig ekstra ydelser de kan tjene penge på.

Anvend i stedet en økonomisk rådgiver. Med en økonomisk rådgiver ved din side, får du en objektiv vurdering af din nuværende situation og anbefalinger til, hvor du kan spare omkostninger og øge dit afkast.

Det er ikke unormalt, at et Pensionstjek koster penge. Det koster typisk omkring tusinde kroner, for den tid det tager, at udregne din rapport og komme med anbefalinger. Men pengene er mere end godt givet ud. For ikke nok med, at du opnår en kontant gevinst den dag du stopper på arbejdsmarkedet. Du får også ro i sindet og slipper for urolig nattesøvn. Med andre ord, du opnår en stor tryghed i at vide, at din pension er så god som den kan blive.

Vi har berørt emner i tidligere indlæg hér i avisen. Det er stadig vores opfattelse, at en god og tryg økonomi i sin tredje alder er ekstrem vigtig for alle. Og den grundlægges i god tid inden man forlader arbejdsmarkedet. Derfor vælger vi at give de mange markedstilbud om Pensionstjek et 10-tal over vigtigheden for dit økonomiske afkast i FinansPlan’s Afkast barometer.Macintosh HD:Users:frederikmuller:Desktop:escabe:Kunder:FinansPlan:Kreativt:Artikler:Artikelsamling:Art#23:Grafik:Barometer 10.png

FinansPlans Afkastbarometer er en uvidenskabelig, subjektiv vurdering, der illustrerer vigtigheden for dit afkast af optimering af et aktuelt område.


Efterlad et Svar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.